SCROLL

Tuinfinanciering: hoe werkt dat en de do’s en don’ts

De tuin: een belangrijk gedeelte en verlengde van je woning. Wanneer deze mooi is aangelegd kan dit een fijne plek zijn om je woongenot te vergroten. Het voelt als het ware als een tweede woonkamer. Om nog maar niet over de waardestijging te spreken! Helaas wordt er toch vaak als laatste aan de tuin gedacht, dat is zonde. Daardoor is het vaak een sluitpost en kan het zijn dat je genoodzaakt bent om de tuin in etappes aan te pakken, waardoor de tuininvestering hoger oploopt. Jammer toch? Een mooie oplossing is om bij de hypotheekaanvraag de tuin mee te budgetteren. Want de tuin kan gewoon mee genomen worden in de hypotheek. In deze blog lichten we toe hoe tuinfinanciering werkt en geven we je de do’s en don’ts.

01 Tuinfinanciering middels een hypothecaire lening

Waar je normaal gesproken de aanleg van een nieuwe tuin of renovatie van een bestaande tuin financiert uit eigen vermogen, is het ook mogelijk om deze investering te financieren middels een hypothecaire lening. Dit betekent dat je het geld voor de tuin leent middels een hypotheek, ofwel bij je huidige hypotheekverstrekker (waardoor je hypotheek wordt verhoogd), ofwel bij aan andere hypotheekverstrekker. Een onafhankelijke hypotheekadviseur of financieel planner denkt mee in jouw toekomstvisie en weet vaak de meest aantrekkelijke opties boven water te krijgen.

02 Wat zijn voordelen van tuinfinanciering?

Het grootste voordeel van het financieren van je tuin is dat je de aanleg in één keer af kunt ronden, waardoor de totale kosten lager zijn dan wanneer je dit in etappes doet. Immers, een vakman en materieel meerdere malen laten langskomen kost meer dan wanneer al het werk in één keer gedaan wordt. Onder aan de streep wordt je tuin hier een stuk voordeliger door! Andere bijkomende voordelen zijn:

03 Zitten er nadelen aan tuinfinanciering?

Helaas zitten er niet alleen voordelen aan tuinfinanciering. Wanneer je de hypothecaire lening verhoogt of een extra hypotheek afsluit, gaan je maandelijkse lasten stijgen. De rente die je extra gaat betalen is aftrekbaar bij de belasting, maar de hypothecaire lening zal wel afgelost moeten worden. Bij een lineaire of annuïteitenhypotheek ga je maandelijks een hoger bedrag aflossen wanneer je hypotheek wordt verhoogd. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: hierdoor heb je wel een woonomgeving binnen én buiten en is je woongenot precies zoals jij het wil!

04 Een voorbeeldberekening van een tuin van 100k

Laten we het een en ander helder schetsen met een voorbeeld. Bij een hypothecaire annuïteitenlening van € 100.000,- op een looptijd van 20 jaar met een vast rentepercentage van 1,56%, betaal je bijvoorbeeld bruto € 485,- per maand.

Daarentegen zouden spaargelden bijvoorbeeld belegd kunnen worden. Het rendement van een beleggingsfonds ligt op langere termijn vaak hoger dan de rentelasten van een hypothecaire lening. Dus per saldo groeit het eigen vermogen en geniet je de eerste dag van je nieuwe tuin. Rendement gaat echter wel gepaard met risico, er kan alleen gespeculeerd worden op basis van eerder behaalde resultaten, wees hier bewust van.

Hoe start je nou?

Om een tuin te financieren moet je vooraf weten hoeveel geld je nodig hebt. Het is dus belangrijk op voorhand te bedenken wat voor tuin je precies wilt en wat je maximaal wilt uitgeven. Het aanleggen van een tuin, inclusief materiaal en arbeidsloon, zit gemiddeld tussen € 150,- en € 500,- per m2. Erg afhankelijk van wens en behoeftes uiteraard. Vergelijk het met een nieuwe auto. Een Volkswagen Golf koop je al vanaf 25k maar een Bentley Bentayga zit bijvoorbeeld op 235k. En daar zitten veel mooie opties en verschillen tussenin zoals het assortiment van Audi bijvoorbeeld.

Kortom: het is verstandig om vooraf een inventarisatie te maken van de wensen en een deskundige tuinontwerper te laten helpen bij dit traject. Je kunt zelf alvast beginnen met het verzamelen van foto’s van tuinen die jij mooi vindt en daar een moodboard van maken via Pinterest. Op basis van dit moodboard kunnen de wensen verder doorgenomen worden en kan er een ontwerp worden gemaakt en een offerte worden opgesteld. Indien gewenst kan hierbij de financieringsaanvraag mee genomen worden door een financieel adviseur. Alles om ervoor te zorgen dat je je tuinfinanciering rond krijgt en je exact weet waar je aan toe bent.

Financiering aanvragen

Het is aan te raden goed uit te zoeken wat in jouw situatie de meest gunstige optie is. Ga in gesprek met een adviseur zodat je weloverwogen een beslissing kunt maken wat de meest interessante keuze gaat zijn voor de toekomst. Tuin financieren uit eigen vermogen of laat je het eigen vermogen beleggen om de tuin te financieren? Hoe dan ook, er zijn genoeg opties om je tuinfinanciering rond te krijgen, zodat je er niet alleen in de winter warmpjes bij zit, maar in de zomer volop kunt genieten van jouw mooie buitenomgeving!
Wil je meer weten over de financiële constructie? Neem dan gerust contact op met Dirk Schellens van Duisenburgh Financieel Advies of Robert van Avezaath van Avezaath financiële dienstverleners. Benieuwd naar de tuinmogelijkheden? Neem dan contact op met ons!

Contact

Benieuwd naar de manier waarop wij uw stukje natuur uniek maken?

Tijdens een persoonlijk gesprek toetsen we uw wensen en noden af, bekijken we de beste mogelijkheden en prikkelen we u dankzij onze vertaling van uw tuinontwerp, rekening houdend met de 3D-visualisaties en uitvoeringsfase van het ontwerp…

KOM IN CONTACT