SCROLL

Hoe ontstaat een buitengewone tuin?

Laat dat maar aan de wormen over: de perfecte werknemers voor je tuin Wormen in je tuin.

Wormen in je tuin. Wellicht denk je in eerste instantie:

hè bah, laat die beesten alsjeblieft verdwijnen. Think again! Een worm in je tuin is de dokter, diëtist én personal coach van je bodem. Kortom: alle kwaliteiten van meerdere beroepen in één perfecte werknemer die je tuin in optimale conditie houdt! In een bodem die in balans is, voedt het bodemleven de planten. Gebruik van wormen is dan ook van belang om het bodemleven te blijven voeden en te versterken en de natuurlijke balans niet te verstoren. Wormen maken niet alleen je bodem weer voedingrijk, ze bieden nog veel meer voordelen. Benieuwd welke dat zijn? In deze blog lees je de 6 belangrijkste redenen waarom wormen de perfecte werknemer voor je tuin zijn!

01 Ze graven tunnelstelsels waardoor planten groeien

Wormen graven lange tunnelstelsels. Door de beweging die zij hierbij maken, wordt er lucht verplaatst. Lucht in een bodem is van belang voor het overleven (en groeien!) van planten en bomen. Door de wormtunnels kunnen ze gemakkelijk hun wortels doordringen in de grond.

Lucht zorgt tevens voor een goede ventilatie onder de grond, waardoor bacteriën dieper doordringen. Deze versnellen de organische afbraak weer. Ook zorgen de tunnels ervoor dat water beter kan worden opgenomen, afgevoerd en vastgehouden.

02 Ze zorgen voor een bron aan mineralen

Wormen eten dode, afgevallen plantendelen en zetten deze vervolgens om tot mineralen die planten ontzettend waarderen. Je bodem wordt weer gezond, planten en bomen kunnen gemakkelijker groeien, organisch materiaal wordt gedeeltelijk verteerd en de overgebleven aarde wordt goed gemengd weer afgegeven. Kortom: wormen zorgen voor het traag afbreken van organische stoffen, waardoor voedingsstoffen niet uitspoelen en behouden blijven. Planten en bomen hebben hierdoor meer overlevingskans tegen ziekten en plagen.

03 Wormen poep zorgt voor voedingsrijke mest

De uitwerpselen zorgen voor een voedingrijke bodem? Ja, wel de mest van wormen! Naast dat ze plantendelen eten, zuigen ze de micro-organismen uit groente en fruit, wat ze vervolgens weer uitwerpen. Op die manier ontstaat erg voedingrijke mest. Die er uiteindelijk weer voor zorgt dat alles in je tuin beter kan groeien. Ofwel: hoe meer micro-organismen, hoe beter dit voor je tuin is.

04 Ze zijn een natuurlijke bemesting

Uiteraard kun je kiezen voor allerlei soorten bemesting om je bodem te verbeteren. Maar wat is er nou beter dan een natuurlijke bemesting van je tuin? Wormen komen in allerlei soorten en maten voor en een goede mix zorgt voor de meest optimale natuurlijke bemesting. Geen hoge gehaltes meststof en geen gebruik van stikstof. En mocht je wel chemische bemesting willen gebruiken, zijn de wormen de beroerdste niet: zelfs dan zorgen ze ervoor dat deze beter wordt opgenomen in de grond. Waarbij ze altijd kijken hoe ze organische stof behouden kunnen laten!

05 Eenmalige aanschaf is vaak voldoende

Een leuk weetje over wormen? Ze zijn hermafrodiet. Dat wil zeggen: ongeslachtelijk. Dit betekent dat ze zich oneindig kunnen voortplanten. Hierdoor is een eenmalige aanschaf vaak voldoende en heb je er jaren plezier van. De wormen zorgen ervoor dat ze een team blijven en doen waarvoor ze zijn aangenomen: goed werk leveren en je bodem voedingrijk houden. De perfecte knechten voor je tuin dus!

06 Ze dragen bij aan de kringloop van je bodem

Alle redenen die we noemen zijn uiteindelijk onderdeel van een groter geheel. Wormen zorgen voor betere beluchting, waardoor water en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. Planten krijgen hierdoor een grotere kans op overleven en zij scheiden op hun beurt weer stoffen uit om het bodemleven te voeden. De kringloop van je bodemleven is een feit!

Een worm als werknemer inschakelen?

Na het lezen van dit artikel kun je je vast geen betere werknemer voorstellen dan een worm. Naast dat ze kwaliteit leveren, kun je altijd van ze op aan, vragen ze geen secundaire arbeidsvoorwaarden en zijn ze ook nog eens betaalbaar. Een win-winsituatie op alle vlakken. En niet geheel onbelangrijk: er is geen lange sollicitatieprocedure nodig. Je kunt gewoon contact opnemen met ons en wij helpen je graag de juiste wormen aan te nemen!

Contact

Benieuwd naar de manier waarop wij uw stukje natuur uniek maken?

Tijdens een persoonlijk gesprek toetsen we uw wensen en noden af, bekijken we de beste mogelijkheden en prikkelen we u dankzij onze vertaling van uw tuinontwerp, rekening houdend met de 3D-visualisaties en uitvoeringsfase van het ontwerp…

KOM IN CONTACT